Nyt fra CeFU

Print

22. November - Konference: En fremtid på landet

Bliv klogere på unges forestillinger om en fremtid på landet og dyk ned i den virkelighed, som præger forskellige grupper af unges hverdagsliv i landområderne.

Livet på landet er blevet hipt. Økokollektiver, kulturfestivaller og lokale bryghuse pibler frem. Nogen mener, at livet på landet står over for en renæssance, og selv politikerne har opdaget det: Arbejdspladser og uddannelser flyttes ud. Men hvordan ser det ud for dem, der folder og skal folde fremtiden ud – de unge? Dét spørgsmål stiller vi skarpt på til CeFUs næste november-konference.

Ét svar på spørgsmålet fik vi allerede, da uddannelsernes optagelsestal blev offentliggjort i sommerens løb: Hovedparten af ungdommen vælger fortsat de mindre byer fra til fordel for storbyerne. Byer har altid tiltrukket unge, dels grundet de mange uddannelsestilbud og dels med alle de muligheder, byen tilbyder for at udforske og eksperimentere med sig selv. At flytte til byen har i årevis været et must for mange unge, og de unge, der er blevet på landet, har ofte skullet forsvare deres valg om at blive boende.

Bevægelsen væk fra landområderne og ind mod byerne er velkendt. Men vi ved langt mindre om de unge, som går imod strømmen og bliver boende på landet. Hvad er det for forskellige ungdomsliv, der leves på landet? Hvornår oplever de unge at høre til, og hvornår udfordres oplevelsen af lokalt tilhør? Og hvordan oplever unge på landet deres muligheder for at udfolde deres fremtidsdrømme?

På konferencen undersøger vi unges forestillinger om en fremtid på landet og går tæt på den virkelighed, som præger forskellige grupper af unges hverdagsliv i landområderne. Vi sætter luppen på både potentialer og muligheder, men også på de udfordringer og brændende platforme, der fortsat tegner sig. Spirer og blomstrer det virkelig så meget på landet, som vi tror – eller gerne vil tro? Og hvis det ikke er tilfældet, hvad skal der så til for, at det kan komme til at ske? Hvordan skaber vi gode rammer for et ungdomsliv på landet? Hvilken rolle spiller civilsamfundet i relation til at skabe og vedligeholde stærke lokale fællesskaber, og hvordan involveres de unge?

Ud over disse spørgsmål diskuterer vi på konferencen også, om vi på den lange bane bevæger os imod et kulturelt nybrud, der vil gøre op med sammenfletningen mellem ungdomsliv og byliv – og dermed på sigt vil skabe forandringer i unges uddannelsesvalg, flyttemønstre, boformer og livshorisonter i videre forstand.

På konferencen kan du møde forskere og unge, der ved noget om ungdomslivet på landet, og som er parate til at diskutere både nutiden og fremtiden på landet. Det endelige program for konferencen er på trapperne. Men vi kan allerede nu afsløre, at du kan møde: Professor i ledelse, politik og filosofi, Lars Bo Kaspersen fra CBS. Professor i urban sociologi, Anja Jørgensen fra Aalborg Universitet. Lektor Mette Pless fra Center for Ungdomsforskning. Seniorforsker Jeanette Østergaard fra VIVE.

Det endelige program for konferencen er på trapperne.

______________________________________________________________________

Praktisk information

Tidspunkt: 22. november 2022 kl. 09:00 – 15:15.

Sted: Docken, Færgehavnsvej 35, 2150 København.

Tilmelding:

For medlemmer:
Pris for deltagelse på friplads: 400 kr. inkl. Moms (for forplejning). Tilmelding skal godkendes af medlemsrepræsentant.

Ved dette års Novemberkonference vil der ekstraordinært være tilbud om op til 15 pladser pr. medlemsorganisation, som kompensation for aflysningen af dettes års Majkonference. Har I brugt jeres 15 medlemspladser, så koster deltagelse 1.995 kr. inkl. Moms.

For ikke-medlemmer:
Pris for deltagelse for ikke-medlemmer er 2.595 kr. inkl. Moms.

Tilmeld dig her

Sidste frist for tilmelding er d. 16. november 2022.

Hvis du vil høre nærmere eller har spørgsmål angående tilmelding, kontakt da Line Jørge Jensen på cefutilmelding@hum.aau.dk

 

Bemærk venligst:

Der vil blive taget billeder og videoer ved konferencen. Når du tilmelder dig konferencen, accepterer du samtidig, at du kan komme med på situationsbilleder/videoer fra dagen (ikke nærbilleder). Billederne og/eller videoerne vil blive brugt ved den efterfølgende omtale af konferencen på Center for Ungdomsforsknings hjemmeside samt CeFUs sociale medier. Har du spørgsmål til vores brug af billeder/videoer – eller ønsker du at få fjernet et billede/video - kan du kontakte Maria Jelonek på mpjel@ikl.aau.dk.  

Lagt online 08.09.2022 af Maria Jelonek

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

I podcastserien ’Den Gode Overgang’, sættes der i tre programmer fokus på unge, der flytter hjemmefra. Med afsæt i unges egne fortællinger om deres flytteprocesser, undersøges de udfordringer og muligheder, der tegner sig i unges overgange til voksenlivet.

Læs mere
Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!

Center for Ungdomsforskning | cefu@hum.aau.dk | Tlf: (+45) 20 29 46 29 | A.C. Meyers Vænge 15, 2450 Kbh SV