Print

Når unge flytter hjemmefra. Om bevægelser, udfordringer og muligheder i unges overgange til voksenlivet

Titel: Når unge flytter hjemmefra. Om bevægelser, udfordringer og muligheder i unges overgange til voksenlivet
Forfattere: Niels Ulrik Sørensen, Mette Lykke Nielsen, Rikke Ørngreen, Birgitte Sølbeck Henningsen, Peter Gundersen, Luna Marie Nielsen, Mette Toft Rønberg, Stine Sørensen og Sara Paasch Knudsen
Dato: 31.01.2021
Type: Bog
Tags: ungdomsliv, tilhørsforhold, blive voksen, flytte hjemmefra, transitioner

Når unge flytter hjemmefra. Om bevægelser, udfordringer og muligheder i unges overgange til voksenlivet

I Danmark flytter 90.000 unge årligt hjemmefra. For de fleste unge er det et stort skridt at pakke flyttekasserne og begynde et hverdagsliv for sig selv. Bogen ’Når unge flytter hjemmefra’ kaster lys over, hvordan forskellige unge oplever og håndterer overgangen fra hjemme- til udeboende.

Bogen giver svar på spørgsmål som: Hvorfor flytter de unge hjemmefra? Hvordan finder de et sted at bo? Hvordan klarer de økonomien og alt det praktiske? Hvordan opleves den første tid? Hvad er afgørende for, om de falder til? Hvordan påvirkes forholdet til forældrene? Og hvorfor flytter nogle hjem igen?

’Når unge flytter hjemmefra’ giver et indblik i nye måder at blive voksen på. Præstationskrav og høje forventninger. Ensomhed og mistrivsel. Uro og uklare fremtidshorisonter. Glæden ved at klare tingene selv og føle sig bare en lille smule mere voksen. Og nye forældreroller.

Bogens omdrejningspunkt er en gruppe unge mellem 17 og 25 år, som vi følger under deres overgang fra hjemme- til udeboende. Vi møder også en del af deres forældre. I bogen fletter de unges og forældrenes stemmer sig ind og ud ad hinanden.

Bogen henvender sig til studerende, undervisere, praktikere på efteruddannelse og andre, der teoretisk og praktisk beskæftiger sig med unge og ungdomssociologi. Bogen er også rettet mod frivillige og ansatte i foreninger, kommuner, interesseorganisationer, forældreorganisationer og boligselskaber, som er i kontakt med unge på vej ind i voksenlivet.

Bogens primære forfattere er tilknyttet dels Center for Ungdomsforskning og dels Forskningscenter for Video ved Aalborg Universitet i København. Projektet bag udgivelsen er støttet af Nordea-fonden.

Læs mere om forskningen bag publikationen

Den gode overgang

Et forsknings- og udviklingsprojekt om unge, der flytter hjemmefra, og hvordan vi kan blive bedre til at understøtte en god overgang til voksenlivet.

Kontakt forskere

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere