Print

Videnskab.dk: Unges mistrivsel: Fællesskaber har en skyggeside

Videnskab.dk d. 09.08.23

Af: Elisabeth Lønkjær Eskildsen

Hvornår har du sidst slået dig på at være en del af et fællesskab?

Måske har du altid haft det som blommen i et æg sammen med andre mennesker. Det kan også være, at tanken om fællesskab stresser og tynger dig.

En af hovedpointerne i det danske forskningsprojekt ‘Fællesskaber i ungdomslivet: Når de gør godt, og når de gør ondt’ er netop, at fællesskaber har både positive og negative sider.

»Fællesskaber er overalt, uanset om man vil være i dem eller ej, og det er et konstant arbejde at skulle orientere sig i dem. De giver energi, men de tapper også én,« siger professor i ungdomsforskning og souschef ved Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet, Niels Ulrik Sørensen.

Sammen med kollegerne lektor Maria Bruselius-Jensen og professor Noemi Katznelson står han bag projektet, der er støttet af Mary Fonden.

»Fællesskaber forbindes stort set altid med noget godt. Det gælder også fællesskaber i ungdomslivet, der ofte betragtes som et svar på de udfordringer og den mistrivsel, som har spredt sig blandt nutidens unge,« skriver forskerne.

Men fællesskaber er langtfra altid gode. De kan »forstærke præstationspresset, øge polariseringen og skabe oplevelser af utilstrækkelighed og udenforskab,« skriver forskergruppen. 

 

Lagt online 09.08.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere
CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!