Print

Unge føler sig stressede i deres første job

Mette Lykke Nielsen, lektor og forsker ved CeFU, har medvirket i en række indslag i DR omkring unges mistrivsel i første job efter endt uddannelse.  

DR Indland d. 24.07.23

Af: Katja Sønder Tuxen og Simon Andersen Nielsen

Starten på arbejdslivet er nemlig for mange forbundet med stress. Nye tal fra fagforeningen Djøf viser, at hver tredje af deres medlemmer under 30 år ofte eller hele tiden føler sig stressede. Tallene bakkes op af høje stresstal fra fagforeningerne HK og DM.

Mange af de problemer, de unge oplever, er klassiske arbejdsmiljøproblemer, som de ældre medarbejdergrupper også oplever. Men specielt for de unge er, at de ofte kommer ind i midlertidige stillinger, for eksempel som vikarer, og så bliver det ikke prioriteret så højt fra virksomhedens side, at bruge god tid på indkøring og oplæring.

Derudover ser der ud til at være noget særligt på færde med de unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet i disse år, siger Mette Lykke Nielsen. De er blevet tudet ørerne fulde af krav om at blive hurtigt færdige med deres studier og komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet.

Og det har skabt et præstationspres.

- Mange unge i vores undersøgelse oplever, at de først er noget værd som menneske, når de præsterer godt i deres arbejdsliv. Hvis de leverer en god arbejdsopgave, er de altså ikke kun noget værd som arbejdskraft, men også som menneske. Det betyder, at der er et meget stort pres for at præstere. Men det betyder også, at det rammer meget hårdt, hvis ikke man præsterer, siger hun.

Læs hele artiklen på DR her

Hør Mette Lykkes medvirken i DR indslag her. Ca. 17.35 min. inde i programmet 

Lagt online 08.08.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!