Print

DR P3 Missionen: Forskere overtager svar fra hundredvis af unge: 'Det er skidegode fortællinger'

P3 missionen nyhed billede

DR P3, d. 05.10.23

Af: Rebecca Christie

Optagelser af 659 unge, der fortæller om deres relationer, arbejdsforhold, uddannelse og hvad, der gør dem glade.

Dét sender P3 Missionen afsted mod Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet, som nu vil nu omdanne det til forskning.

I baggrunden af de over 90 timers video kan man ofte høre bassen fra en koncert, andre gange hestevrinsk eller støj fra en traktormotor. Interviewpersonerne er nemlig fundet ude i sommerlandet til traktortræk i Odense, ringridning i Sønderborg, på festival, på sommercamp eller på højskole. Hvor end P3 Missionens bus har været forbi.

- Det er skidegode fortællinger, mener Niels Ulrik Sørensen, som er professor i ungdomsforskning hos CeFU.

Godt nok har Niels Ulrik Sørensen ikke set alle timerne, men han fornemmer allerede, at netop sommerkulissen giver nogle helt særlige svar.

- De er midt i en pause - en parentes. De er sammen med deres venner, de hører musik, de drikker, de holder sommerferie. De drømmer! Det åbner for nogle fortællinger om ungdomslivet, der rækker ud over fortællingen om præstationsorienterede unge, der fylder så meget i disse år.

Og det er netop dén slags svar, forskningsprojektet vil se nærmere på.

Øjnene på trivslen

CeFU's projekt hedder "Seismograferne". Det hedder det, fordi man vil undersøge de vibrationer, der er under de store fortællinger om ungdomslivet. De tendenser, man ikke kan måle med for eksempel en spørgeskemaundersøgelse.

I en tid hvor forskningen fokuserer meget på unges mistrivsel, vil projektet lede efter det, forskerne kalder for "opbyggelige" historier.

- Unges mistrivsel er et vildt problem. Men vi har også brug for et andet blik på det. En del af arbejdet med mistrivsel er at kigge på trivsel, siger Niels Ulrik Sørensen.

Læs hele artiklen her

Lagt online 09.10.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Bog om Ny Udsathed

Bog om Ny Udsathed

I bogen 'Mistrivsel i lyset af tempo, præstation og psykologisering. Om ny udsathed i ungdomslivet' stiller vi skarpt på spørgsmålet om, hvordan samfundsmæssige rammesætninger bidrager til at producere mistrivsel blandt unge.

Læs mere og find bogen
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere