Print

Unge mænds brug af doping - Risiko, Sundhed, Identitet

Titel: Unge mænds brug af doping - Risiko, Sundhed, Identitet
Forfattere: Kevin Mogensen
Dato: 01.01.2005
Type: Rapport
Tags: køn, doping, sundhed, mistrivsel, rusmidler, trivsel, kønsroller, livsstil, misbrug

Unge mænds brug af doping - Risiko, Sundhed, Identitet

Brug af doping handler ikke om at score kvinder - det handler om at føle sig stærk og sund. Til gengæld kan man blive impotent og ødelægge sine organer, men det opleves af dopingbrugere som en acceptabel pris at betale, konkluderer ny rapport fra Center for Ungdomsforskning ved Learning Lab Denmark.

Brug af doping adskiller sig fra andre misbrug, ved at dopingbrugerne deler en grundlæggende opfattelse af, at doping ikke er sundhedsskadeligt. Tværtimod indgår doping som en del af en overordnet livsstil, hvor kost, vægt og træning overholdes til punkt og prikke. Dopingbrugerne i undersøgelsen træner ofte seks gange om ugen, flere af dem ryger og drikker ikke, og de opfatter derfor sig selv som sundere end gennemsnittet.

Kevin Mogensen ser brugen af doping som et moderne manddomsritual. I modsætning til andre ritualer er dopingbrug stærkt tabuiseret, ikke bare i offentligheden, men også mellem brugerne. Det er derfor meget svært at få et overblik over hvor mange misbrugere der findes på landsplan og at gøre noget ved problemet.

Hent rapport (pdf) 

Bestil rapporten her

Læs mere om forskningen bag publikationen

Unge mænds brug af doping

Projekt om unge mænds risikobevidsthed, rationaler og handlinger i relation til brugen og opfattelsen af krop, sundhed og doping.

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031