Print

svt NYHETER: Karakterfrie skoler - Danmark først ude med skoleforsøg

svt NYHETER d. 20.05.22

Af: Louise Falk Enfors og Linus Brohult

Skolestressen førte til angst og spiseforstyrrelser blandt eleverne på Øregårds gymnasium i København. Men et nyt eksperiment vendte tendensen.

I et pilotprojekt i 2019, der havde til formål at forbedre elevernes mentale sundhed, testede Øregård Gymnasium i Danmark at fjerne karakterer. I stedet modtog eleverne løbende evalueringer af deres viden.

Konceptet viste sig at være så vellykket, at ingen elever nu får karakterer i løbet af deres første tre måneder i gymnasiet.

Situationen i Danmark for elever, der oplever usund stress i forbindelse med skolen, ligner den i Sverige. Det mener Niels Ulrik Sørensen, der er ungdomsforsker i Danmark. Han har svært ved at forestille sig en skole uden karakterer. En reduceret karakterskala kan dog både være gennemførlig og have en positiv effekt på elevernes helbred.

- Vi har haft karakterer så længe, ​​at eleverne i dag identificerer sig med det. At erstatte karakteren med for eksempel feedback og diskussion ville kræve store ressourcer i skolen, siger han og fortsætter:

- For nylig har Reformkommissionen fremsat et forslag om at fjerne det højeste niveau i karakterskalaen. Det kan reducere stress forbundet med ydeevne.

Lagt online 26.05.2022 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere
Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!