Print

Magisterbladet: Rekordfå læser videre direkte efter gymnasiet

Magisterbladet.dk 14.05.20

Af: Rasmus Lauge Hansen

Kun 14 procent af de unge, der blev studenter i 2019, læste videre direkte efter gymnasiet. Det står i kontrast til 2014, hvor andelen var på 24 procent.

"Mit gæt ville være, at behovet for at få en pause fra uddannelse mellem gymnasiet og videregående uddannelser er stigende. De unge er en del af en kultur, som er præget af en presset ungdomsuddannelse, hvor der ikke er meget tid til at slappe af og tænke sig om", siger Noemi Katznelson, som er professor og leder af Center for Ungdomsforskning.

[...]

Udviklingen kan dog hurtigt ændre sig. Universiteterne forventer nemlig en klar stigning i antallet af ansøgere på grund af coronakrisen. Det samme forventer Mette Lykke Nielsen, der er lektor ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet og ekspert i unges forhold til arbejdsmarkedet. Det samme var nemlig tilfældet, da finanskrisen ramte i 2008.

"Det er et mønster, vi har set ved tidligere finansielle kriser. Det er kendetegnende for unge, at de ofte har en løs tilknytning til arbejdsmarkedet. Mange har midlertidige, ufaglærte deltidsjobs i restaurationsbranchen eller detailhandlen, hvor det er småt med ansættelsessikkerheden. Det giver derfor en større social og økonomisk sikkerhed, når de søger ind på videregående uddannelser."

Lagt online 18.05.2020 af Ida Bejder

Kontakt forskere

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!