Print

Jyllands-Posten: Elever i 7. klasse skal vælge, om de vil have mulighed for at komme på gymnasiet

Jyllands-Posten d. 11.10.23

Af: Christian Bigum og Regitze Walther 

Regeringen vil fremover pålægge skolebørn ned til 7. klasse at træffe et afgørende valg. Et valg, der ikke bare vil ændre det enkelte barns skolegang markant, men også få afgørende betydning for barnets fremtidsmuligheder, når karamellerne er kastet, og folkeskolen er slut.

[...] Regeringens forslag er, at danske skolebørn fremover skal kunne vælge at komme i såkaldt »juniormesterlære« i hele eller dele af 8. og 9. klassetrin. Det betyder, at valget kan træffes fra slutningen af 7. klasse.

Modellen kaldes en 3+2-ordningen, fordi eleverne så vil være tre dage om ugen i skolen og to dage i en virksomhed eller på en erhvervsskole. Den er de seneste år prøvet af i udvalgte kommuner. Men nu vil regeringen give samtlige folkeskoleelever retten til at fravælge den traditionelle skoledag to dage om ugen i de sidste to år af folkeskolen. 

[...] Ifølge ungdomsforsker Noemi Katznelson er regeringens plan om at indføre en ret til juniormesterlære i 8. og 9. klasse »et opgør med folkeskolens grundidé«. Hun er professor og forsknings- og centerleder ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

Regeringen vil gøre det til en rettighed for alle i 8. og 9. klasse.
»Det synes jeg, at man skal passe enormt meget på med. Det giver ikke mening at lægge det ind som et generelt valg for den brede gruppe af unge. De har ikke brug for flere valg i deres ungdomsliv end dem, de har i forvejen,« siger Noemi Katznelson og tilføjer: »Ungdommen er i forvejen belastet. Der er mange muligheder og så meget, de skal. Vi har tværtimod brug for at skrue ned for de ting, de skal tage stilling til. At udskolingen i højere grad får lov til at være en tid, hvor unge går i skole og er sammen med vennerne. Ikke for at man skal paratgøre sig til de næste trin på uddannelseslinen eller et kommende arbejdsliv.« 

Lagt online 11.10.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Bog om Ny Udsathed

Bog om Ny Udsathed

I bogen 'Mistrivsel i lyset af tempo, præstation og psykologisering. Om ny udsathed i ungdomslivet' stiller vi skarpt på spørgsmålet om, hvordan samfundsmæssige rammesætninger bidrager til at producere mistrivsel blandt unge.

Læs mere og find bogen
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere