Print

DR: Gymnasieelever er glade for forslag om at sløjfe høje karakterkrav

DR Politik, d. 06.04.22

Af: Jeppe Ørregaard og Olivia Høj

Det skal være slut med karakterræset i gymnasiet, hvis det står til Reformkommissionen, der i dag kom med en række anbefalinger til forbedringer af uddannelsessystemet.

Et karaktergennemsnit på 9 skal ifølge kommisionen give adgang til alle de videregående uddannelser, der i dag kræver et snit over 9 - også på uddannelser, der for eksempel kræver et karaktergennemsnit på 11,1 for at komme ind.

Hos Tobias Søberg Petersen, der går i 3.g på Baltorp Business Gymnasium i Ballerup, falder forslaget i god jord. [...]
- Det giver mange flere mennesker muligheden for at komme ind på deres drømmestudie. For det kan jo godt være, at du har en svær periode i dit liv, og så har det kæmpe indflydelse på dine karakterer. Også selvom du har fokusset, drivet, håbet og hjernen til at få de høje karakterer, siger han.

Og netop de svære perioder kan komme som følge af den præstationskultur, der hersker i gymnasiet, siger Noemi Katznelson, der er professor og leder af Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet i København.

- Vi har to udfordringer med præstationskulturen i dag. Det ene er, at den skaber for meget mistrivsel. Den anden er, at de unge ikke får det ud af det, de skal.

Hun mener, at det resulterer i, at vi i dag udklækker mange unge, som er fremragende strateger, og som er gode til at finde ud af, hvordan man får de høje karakterer.

- Man kunne håbe, at det, der kom ud af det, var, at der kom en læring ud af at gå i gymnasiet, som er mindre strategisk. Så jeg synes, det er et rigtig spændende forslag, siger hun.

Læs hele artiklen her

Lagt online 07.04.2022 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!
Videokatalog

Videokatalog

Gå på opdagelse i CeFUs videokatalog. Videoerne dækker CeFUs aktiviteter og forskning - herunder oplæg fra CeFUs konferencer og videoer om CeFUs forskningsprojekter.

Læs mere her
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere