Print

Berlingske: Vores kønsopfattelse nærmer sig et paradigmeskift, mener sociolog

Berlingske d. 15.04.22 

Af: Mads Bager Ganderup og Kristian Lindberg

Det har været diskuteret her, der og allevegne de seneste år, og nu bliver kønsdebatten kaldt et »generationsopgør« og et »globalt paradigmeskift«. Forsker peger på, at en kraftfuld modreaktion er i fuld gang, mens fortalere for opblødningen af de traditionelle kønskasser ser frihed og ligestilling i horisonten. 

[...]
Niels Ulrik Sørensen, professor på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, vurderer, at der er en bevægelse henimod »åbenhed og mere differentieret køn« .

Men »identifikationen med det biologiske køn står stærkt« , som han siger. Og han forventer ikke, at den flydende kønsforståelse, »der er afkoblet fra det biologiske, bliver realiseret i den brede ungdomsgruppe«.

»Vi har i visse henseender set en konsolidering af de biologiske kønsforskelle, omend der er sket forandringer og åbninger i forhold til manderollen og kvinderollen,« siger han.

Der er dog noget, som står soleklart for ungdomsforskeren.

»Vi lever i en tid, hvor man skal tage kontrol over sin identitet og sin krop på en ny måde. Der er sket en individualisering, der skubber til kønsforståelsen og er med til at udkrystallisere de nye identitetsformer,« siger han.

Lagt online 05.05.2022 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!
Videokatalog

Videokatalog

Gå på opdagelse i CeFUs videokatalog. Videoerne dækker CeFUs aktiviteter og forskning - herunder oplæg fra CeFUs konferencer og videoer om CeFUs forskningsprojekter.

Læs mere her
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere