Print

Berlingske: Forsker tvivler på stor effekt af kulturpas til udsatte unge

Berlingske d. 02.09.23

Kulturministeriet er gået i gang med at afsøge erfaringerne med kulturpasset i andre lande i Europa, der har eller har haft lignende ordninger, inden det skal indføres i Danmark til en pris på 140 millioner kroner.

Men erfaringerne er ikke overvældende gode.

Det siger lektor ved Center for Ungdomsforskning under Aalborg Universitet Anne Mette W. Nielsen.

Dels har kulturpas i udlandet ikke været primært brugt for at støtte unge i mistrivsel uden arbejde eller uddannelse, som intentionen er i Danmark. Det har været brugt som en støtte til kulturbranchen under coronakrisen eller for at engagere flere unge i kulturlivet.

Dels er passet i flere lande ikke blevet brugt ret meget, og andre steder er det blevet brugt utilsigtet. Eksempelvis delte Frankrig 300 euro ud til 18-årige i 2021, men 70 procent af pengene blev brugt på manga-tegneserier, siger forskeren.

»Og på mistrivselsdagsordenen, som min forskning ligger inden for, er der ikke noget, der peger på, at en enkeltoplevelse gør en stor forskel,« siger hun.

Lagt online 04.09.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Anne Mette W. Nielsen
amwn@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 5056 6124

Når kunst gør en forskel

Når kunst gør en forskel

Med afsæt i unges egne fortællinger undersøger bogen 'Når kunst gør en forskel', hvordan arbejdet med kunst og kultur kan være med til at åbne nye muligheder for unge på kanten af samfundet.

Læs mere og find bogen
Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!