Print

Videnskab.dk: Hvordan vælger jeg den rigtige uddannelse?

Videnskab.dk 02.06.2017

Af Ida Eriksen

Vil du være designer, murer, biolog, jurist, psykolog eller skolelærer? Mulighederne er mange, og snart skal alle ansøgninger til diverse videregående uddannelser være indsendt til universiteter og uddannelsesinstitutioner.

Et klik på 'send-knappen' er let nok, men alle de indledende tanker og overvejelser er noget, der ofte skaber angst og fylder i hovederne på unge mennesker landet over.

Det første, du skal gøre, er at trække vejret og prøve at lade være med at lade angst og stress styre dig, når du vælger uddannelse.
Sådan lyder rådet fra professor og underviser Noemi Katznelson, der er leder af Center For Ungdomsforskning på afdelingen for Aalborg Universitet i København. Hun mener, at der er et overdrevet fokus på at vælge rigtigt og strategisk i forhold til fremtidige jobmuligheder, der alligevel er i konstant forandring. Direkte henvendt til de unge, siger hun:

»I skal ikke være så bange for at vælge forkert. Det skal være positive overvejelser om, hvorvidt I kan lide at arbejde i grupper, om uddannelsen skal være lang eller kort, og om I eksempelvis vil arbejde med mennesker i fremtiden, der skal fylde mest,« siger Noemi Katznelson.

Hun uddyber, at den meget kalkulerende tilgang til uddannelse risikerer at spænde ben for målet, som, hun mener, bør være at lære noget.

»Unge i dag lærer at tilpasse sig og afkode signaler om, hvad der efterspørges på arbejdsmarkedet og lave strategier for at opnå deres mål. Det, de ikke lærer, er fordybelsen, opslugtheden og engagementet,« siger hun.

De unge bør vælge studie efter interesse, men samtidig skal de selvfølgelig også være realistiske i forhold til, hvad der er muligt, forklarer Noemi Katznelson videre.

Læs hele artiklen her

Lagt online 02.06.2017 af Rebecca Marie Væver Johansen

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!