Print

Unge får de farligste arbejdsopgaver

MetroXpress, d. 8. marts 2013

Af Marie Thromborg

De yngste på arbejdsmarkedet er lavest i hierarkiet og har dårligere arbejdsbetingelser. Derfor får de flere arbejdsskader.En elektrikerlærling bliver udpeget til at kravle op på et stillads. Det er vådt, og der er ingen sikkerhedsforanstaltninger taget. Det er ham, der skal gøre det, fordi han er yngstelærlingen.

Historien er fortalt i forbindelse med forskning fra Center for Ungdomsforskning ( CeFU), men situationen er ikke enestående.
Lærlingen ved godt, at det er farligt, men han har en oplevelse af, at han kan miste sin lærlingeplads, hvis ikke han gør det.

Risikofyldte opgaver Situationen falder godt i tråd med den seneste canadiske forskning, som konkluderer, at der er flere arbejdsskader blandt unge op til 24 år, fordi unge bliver sat til mere risikofyldte arbejdsopgaver.

» Unge arbejder typisk med andre typer af arbejdsopgaver end ældre medarbejdere. De er typisk nederst i hierarkiet, hvilket betyder, at de får de mest risikofyldte arbejdsopgaver.
I detailbranchen har unge også typisk arbejde i ydertimerne, når deres ældre kolleger går hjem klokken 15, møder de ind. På den måde er det nogle andre arbejdsbetingelser, de har, « siger Mette Lykke Nielsen, der står bag undersøgelsen ' Spænd Hjelmen' fra CeFU. 

Læs hele artiklen her

Lagt online 12.03.2013 af Freja Bange Nyboe

Kontakt forsker

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Spænd hjelmen

Spænd hjelmen

Tal fra arbejdstilsynet viser, at der er sket en stigning i anmeldte arbejdsulykker blandt de 18-24-årige. Arbejdsmiljørådet har derfor besluttet at prioritere dets indsats overfor børn og unges arbejdsmiljø. "Spænd hjelmen" er en udmøntning af denne indsats.

Læs mere om rapporten