Print

Uddannelsesbladet: Lyntog eller vildmarkstur – når vejen til uddannelse ikke er lige let

Uddannelsesbladet d. 12.05.22

Af: Mette Jensen

Hver femte 25-årige er uden job eller uddannelse. Selvom det ikke er en stor homogen gruppe, har de unge alligevel fællestræk.

Lektor og ph.d. ved Center for Ungdomsforskning Anne Görlich har udsatte og sårbare unge uden for uddannelsessystemet som sit primære forskningsfelt. Ifølge hende er det ikke de unges motivation for uddannelse, der mangler:

- "Man skal ikke tro, at der lige nu ligger 50.000 unge hjemme på sofaen og ser Netflix. Langt de fleste prøver og vil gerne leve op til samfundets krav og forventninger om at tage en uddannelse", siger hun. 

Det bakkes op af et blik i statistikkerne. Samlet set har 93 procent af de 25-årige uden uddannelse haft påbegyndt et eller flere uddannelsesforløb siden grundskolen – størsteparten på en erhvervsuddannelse. 

– "Det er nødvendigt med en anden grad af fleksibilitet i uddannelsessystemet, så man ikke kun har et lyntog som billede på den vej, de unge skal ud på. For nogle unge er det mere en vildmarkstur, der kræver, at de overkommer en masse ting på deres vej til uddannelse. Det skal systemet have en rummelighed og en fleksibilitet til at kunne understøtte", understreger Anne Görlich.

 

Lagt online 17.05.2022 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Anne Görlich
anneg@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2073 5872

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

CeFU-uddannelse: Uddannelse i anvendt ungdomsforskning

Vil du kvalificeres med den nyeste viden om ungdomsliv og udvikle metoder til at inddrage og engagere unge? CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning kommer 360 grader rundt om ungdomslivets mange facetter og klæder dig på med den nyeste viden om centrale tendenser.

Læs mere her!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere