Print

Politikken: Time-out: Højskoleopholdet er i højere grad blevet en slags her-og-nu-pleje

Nutidens unge vil ikke spekulere over, hvorvidt et højskoleophold kan være studieforberedende eller ej. I dag bliver højskolen snarere en pause fra både uddannelsesræs og præstationskultur - og et rum, hvor de unge kan mærke både fællesskabet og sig selv.

Nutidens unge har gennem mange år fået fortalt, at de skulle hurtigt gennem uddannelsessystemet, at de skulle præstere, og at de ikke skulle spilde deres tid med sidespring. Men mange unge er så småt begyndt at foretage en modbevægelse, fortæller Anne Mette W. Nielsen, der er forsker hos Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet og blandt andet har beskæftiget sig med unges kulturelle skabelse.

»Højskoleopholdet er i højere grad blevet en slags her-og-nu-pleje. Man kan se det som en modreaktion på acceleration og præsentationsorientering i uddannelsessystemet, men man kan også se det som en strategi, hvor de unge tanker op, så de er klar til at træde tilbage i det spor, når de er færdige med højskolen«, fortæller hun.

I dag søger de unge særligt mod højskoler, som har en tydelig profil, fortæller Anne Mette W. Nielsen. Det skyldes dog ikke så meget selve fagene eller studieorienterede tanker, men mere at de unge ønsker at være en del af et fællesskab, de kan spejle sig i.

Lagt online 03.03.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Anne Mette W. Nielsen
amwn@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 5056 6124

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

I podcastserien ’Den Gode Overgang’, sættes der i tre programmer fokus på unge, der flytter hjemmefra. Med afsæt i unges egne fortællinger om deres flytteprocesser, undersøges de udfordringer og muligheder, der tegner sig i unges overgange til voksenlivet.

Læs mere