Print

Politiken: Elever skal lære om karriere fra 1. g

Politiken 26.12.2015, side 9

Af: Cecilie Lund Kristiansen

Karriere og fremtidsplaner skal ikke kun være noget, som gymnasieelever beskæftiger sig med i enkelte timer i 3. g. I stedet skal vejledningen af unge foldes ud og være et tema i fagene allerede fra 1. g, mener ungdomsforsker Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsforskning, der sammen med en kollega står bag en rapport om karrierelæring i gymnasiet.

"Vi skal gøre op med, at vejledning og valg gennem livet er enkeltstående beslutninger. Det er noget, man udvikler undervejs" siger Noemi.

Det modsatte er tilfældet i dag, vurderer hun: "Der er meget vejledning, der foregår helt klassisk ved, at en skole får besøg af studievejledningen, og så tænker man, at eleverne bliver afklaret ved at få en samtale og noget information. Studievejledningen spiller en vigtig rolle, men den kan ikke stå alene". I stedet skal karriereperspektivet rykke ind i de enkelte fag. Matematikundervisningen kan for eksempel perspektiveres til andre dele af de unges liv, og hvilke videregående uddannelser der handler om matematik, hvilke jobmuligheder de åbner, og hvor i samfundet der er brug for gode talknusere. På den måde bliver de unge bedre rustet til at forme deres egen fremtid.

"Karrierelæring gør op med, at vi adskiller studieretningen på gymnasiet og den almene dannelse. Det styrker nogle af de almendannende perspektiver, som er ved at drukne i en gymnasieskole, der er præget af en præstationskultur", siger Noemi Katznelson.

Hele artiklen kan læses i Politiken, 26.12.2015, side 9.

Lagt online 06.01.2016 af Peter Jensen

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

CeFU i medierne

CeFU i medierne

CeFUs aktiviteter og forskere bliver jævnligt nævnt og citeret i medierne. På siden 'CeFU i medierne' beskriver vi med enkelte ord vores involvering i en given artikel samt hvilket medie den optræder i, og så vidt muligt henviser vi til, hvor du kan læse hele artiklen.

Se CeFU i medierne her!
Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!