Print

Politiken: 750.000 får ikke sparet op til pension

Politiken 24.04.2018

Af: Helene Navne og Michael Olsen

Har du et fast arbejde og en automatisk arbejdsmarkedspension, er der gode chancer for, at din pensionsopsparing skal tælles i millioner, når du en dag skal bruge den. De fleste danskere er sikret økonomisk tryghed i alderdommen takket være de verdensberømte danske arbejdsmarkedspensioner.
Men ikke alle deltager i festen. Omkring 750.000 danskere i alderen 25-59 år sparer slet ikke eller kun i begrænset omfang op til pension, viser en opgørelse fra Finansministeriet, der har målt pensionsindbetalingerne over en femårig periode.

I tredje kvartal af 2017 svarede 12,6 procent af alle lønmodtagere i en undersøgelse fra Danmarks Statistik, at de var midlertidigt ansat. Det svarer rundt regnet til 318.000 personer – en stigning i antallet af midlertidigt ansatte på langt over 100.000 hoveder over en syvårig periode.

En del af den eksplosive stigning kan dog skyldes en ny indsamlingsmetode, men tendensen er ikke til at tage fejl af. Og det er særligt de unge, der lander i midlertidige ansættelser, forklarer lektor Mette Lykke Nielsen fra Aalborg Universitet, som forsker i unges uddannelses- og arbejdsliv.

»Unge har altid brugt midlertidige ansættelser som et springbræt ind på arbejdsmarkedet. Men den nye og historiske situation er, at man ikke længere kan være sikker på, at man ender med at få et fast job«, siger hun.

Lagt online 26.04.2018 af Rebecca Marie Væver Johansen

Kontakt forsker

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!