Print

Nordjyske Stiftstidende: Hvorfor tror vi, at eventyret ender lykkeligt?

Nordjyske Stiftstidende 29.03.20

Af: Claus Smidstrup

Danmark er et rejselystent folk, hvilket coronakrisen i den grad har vist. Mange strandede i udlandet, da verdens grænser lukkede, og Udenrigsministeriet såvel som fly- og forsikringselskaber blev sat under pres. De strandede skulle hentes hjem. Nordjyske Stiftstidende skriver, at den underliggende fortælling var - og er - at vi forventer, at vores eventyr ender godt. At nogen hjælper os frem mod den lykkelige slutning, som var livet et folkeeventyr.

Professor og leder ved CeFU, Noemi Katznelson, kommenterer i artiklen på denne omvæltning, hvor den fuldstændige rejsefrihed, som vi er vant til, med et trylleslag er væk, og eventyret nu må findes tættere på hjem: 

"Måske var tendensen sat lidt i gang af klimaproblematikken, men nu er der sat turbo på, siger Noemi Katznelson, der ser nye muligheder for både denne og kommende generationer af unge.

- Vi ved, det kan være svært for nogle unge at finde lykke og mening i en fuldkommen åben verden, siger hun og tiltror de unge, at de kan gribe muligheden for at redefinere dannelsesrejsen.

I dag tager særdeles mange - i hvert fald gymnasieunge - rygsækken på og sætter sig i et fly mod en fjern destination, for, som Noemi Katznelson siger, at mærke suset.

Hun peger på, at unge netop rejser ud i det ukendte - eller i hvert fald det tilpas anderledes - for at erhverve sig redskaber, som både kan anvendes i den ydre og indre verden:

- Og mit gæt er, at de nu vil sprænge rammerne for, hvor eventyret kan finde sted, siger hun og formoder, at det både vil gælde geografisk og indholdsmæssigt."

Lagt online 15.04.2020 af Ida Bejder

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!