Print

Magisterbladet: Unge tror mindst på, at det går godt

Magisterbladet 10.03.2017

Af: Louise Egholm Burcharth

En ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Dansk Magisterforening viser, at 72 procent af danskerne mener, at det går godt for dansk økonomi. Men de ældre er væsentligt mere optimistiske end de unge. Mens 81 procent af danskerne over 60 år er enige i, at det går godt for dansk økonomi, så er tallet kun 60 procent for unge mellem 18 og 35 år. For de 36-59-årige er det 71 procent. Og det er opsigtsvækkende, fordi unge normalt er mere optimistiske end ældre.

Mette Lykke Nielsen, der er lektor på Center for Ungdomsforskning og forsker i unge og prekært arbejde, fremhæver de unges usikre jobforhold som en væsentlig forklaring på, hvorfor de unge er mere utrygge ved økonomien. Ifølge hende peger international ungdomsforskning på, at usikre arbejdsforhold er blevet et vilkår, som især rammer de unge.

- "Når man kigger nærmere på dem med usikre ansættelser, går det i dag på tværs af socialklasse. Men der er en generationsopdeling. De unge er mest ramt, uafhængigt af hvor lang en uddannelse de har", siger hun.

Mette Lykke Nielsen ser også de unges mere dystre opfattelse af økonomien som et udtryk for en presset generation, der ikke har det samme sociale sikkerhedsnet som de ældre. De har fx været ramt af både uddannelsesbesparelser og SU- og dagpengeforringelser.

- "De er blevet voksne i en tid, hvor der er blevet pres på velfærdsstaten, og konkurrencestaten er blevet en realitet. Og det mærker de tydeligt på deres egen krop, især når de kommer ud på arbejdsmarkedet", siger hun.

Læs hele artiklen på Magisterbladets hjemmeside

Lagt online 04.04.2017 af Petrine Fahnøe Kristensen

Kontakt forsker

Mette Lykke Nielsen
mln@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2029 4911

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!