Print

Kristeligt dagblad: Professor: Regeringen vil både lette og øge presset på de unge

Kristeligt dagblad, d. 15.12.22

Af: Maja Funch

Niels Ulrik
Foto: Pressefoto. Kristeligt Dagblad. 

De unge har brug for mere fællesskab og mindre pres, hvis mistrivslen skal til livs. [...] Det er tid til at rulle de store spørgsmål op, siger Niels Ulrik Sørensen, professor i ungdomsforskning og souschef ved Center for Ungdomsforskning (CeFU).

For hvis man vil den stigende mistrivsel hos børn og unge til livs, må man acceptere, at hverken årsager eller løsninger er kortlagt endnu. Man må starte med de store linjer og tage dén derfra.

[...] Niels Ulrik peger på to tendenser, der gælder ungdomslivet i dag, og som har betydning for, at flere mistrives. Disse nye tendenser stresser både de unge, som er udsat i klassisk forstand, og dem, der ikke står uden for samfundet i social forstand.

Den ene tendens er tempo:

"Der er et fokus på tempo og tidsoptimering i ungdomslivet, jeg vil næsten sige tidstyranni. De unge oplever, at de skal bevæge sig ad linerære veje mod klare mål, og at der ikke er plads til at vælge forkert, især i uddannelsessystemet. Jeg møder mange, der er meget plaget af, om de træffer de rette valg," siger han om tempoet.

Den anden tendens er et individuelt pres for at præstere på et højt niveau:

"Du er dine præstationer. Det brede midterfelt, som man i gamle dage godt kunne være stolt over at tilhøre, er faldet ned i taber-feltet. Og du er selv ansvarlig for , om du fejler eller lykkes," siger Niels Ulrik Sørensen.

Lagt online 19.12.2022 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere
Videokatalog

Videokatalog

Gå på opdagelse i CeFUs videokatalog. Videoerne dækker CeFUs aktiviteter og forskning - herunder oplæg fra CeFUs konferencer og videoer om CeFUs forskningsprojekter.

Læs mere her