Print

JydskeVestkysten: Tusindvis af unge står uden uddannelse og job

JydskeVestkysten 27.02.2017

27022017_JydskeVestkysten_Tusindvis af unge står uden uddannelse og job
Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Af: Julia Friis Jørgensen & Michelle Madsen 

6.830 unge mellem 15 og 29 år i de syd- og sønderjyske kommuner har hverken uddannelse eller job. Mange af dem har kun folkeskolen som eneste uddannelse. Det svarer til syv procent af de 97.246 unge, der bor i kommunerne. Det viser en undersøgelse fra Undervisningsministeriet, der har opgjort, hvor mange unge i landets kommuner der står uden en ungdomsuddannelse og job. Det samlede antal unge på landsplan er næsten 70.000.

Anne Görlich, der forsker ved Center for Ungdomsforskning med fokus på unge uden uddannelse og arbejde, mener ikke, at der er noget simpelt og klart svar på, hvorfor unge ikke kan komme videre, og at svaret derfor skal findes flere steder. Allerførst gør hun det klart, at de unge er vidt forskellige steder i livet grundet aldersspændet. Mange af de unge, der er i denne statistik, har heller ikke haft det nemt fagligt i folkeskolen. Godt halvdelen af de unge i undersøgelsen er karakteriseret ved, at de er dumpet i matematik og dansk i folkeskolen:

- "En del af dem har ikke en 9. klasses afgangseksamen, og det vidner om, at de måske heller ikke har de faglige kompetencer til at starte på en ungdomsuddannelse", siger Anne Görlich.

Men tallet dækker også over andre unge, hvor det ikke er det faglige, der tynger. En gruppe af unge, der er blevet flere af de sidste par år:

- "De har enten klaret sig igennem eller er nået langt på en gymnasial uddannelse. Men på grund af et stigende præstationspres er der nogen, der ikke magter det og bukker under", siger Anne Görlich.

Læs hele artiklen på JydskeVestkystens hjemmeside

Lagt online 28.02.2017 af Petrine Fahnøe Kristensen

Kontakt forsker

Anne Görlich
anneg@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2073 5872

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!