Print

I teenageværelset

BT 25.05.2014

Af Rikke Struck

Gammel leg på nye medier: Før legede de ' sandhed eller konsekvens'. I dag hedder det ' Kæreste Tag' og er - ligesom de unge - online.

Kæresterne sidder på sengen i Mathias' værelse i Vester Hassing uden for Aalborg og besvarer spørgsmål om deres forhold. Det er Mathildes idé. Mathias er ' bare med for at være sød'.

De to 15-årige har været sammen i en måned og 24 dage, og så har omverdenen krav på svar. Derfor laver de et såkaldt ' kæreste tag'. De fleste teenagere ved, hvad det går ud på, mens uindviede voksne sikkert aldrig har hørt om det. Det handler om, at par besvarer spørgsmål, de har fået fra venner og følgere på sociale medier, og så lægges videoen på Youtube.

Er der da slet ikke noget, der er privat længere, kan en vældig voksen måske tænke? -Man skal ikke male fanden på væggen og tro, at nu er der intet skel mellem privatliv og offentlighed. Det er der, beroliger Niels Ulrik Sørensen, der er forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

-Det er ligesom ' S, P eller K' fra, da jeg var ung -bare i en digital sammenhæng. De virker som mediekompetente unge, der kender deres målgruppe. De leger med at fortælle sandheder, som virker private, men de ved sandsynligvis også, hvordan de skal svare uden at udstille sig selv. Noget, der fremstår autentisk og privat kan sagtens være iscenesat. Ligesom når du lægger et billede fra din hverdag på Facebook. Det er som regel også redigeret og opstillet. Det virker privat, men er tilpasset et offentligt rum.

Læs hele artiklen her


Lagt online 02.06.2014 af Mads Ekdahl

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!