Print

Efterskolen: Ungdommen er bange for at prøve sig selv af

Efterskolen 20.06.2018

Af: Marie Enevoldsen

Mange unge mistrives i dag - ikke fordi de er utilpassede, men fordi de er overtilpassede. Ungdommen er blevet hunderæd for at fejle, og derfor bør efterskolen minde dem om, at de bliver klogere af at øve sig og lave fejl i ny og næ.

Vold, kriminalitet og stoffer. Tidligere var den slags tegn på, at ungdommenmistrivedes. Men i dag er det ikke kun ballademagerne, der har det svært. Nu kan det også være behæftet med risiko, når de unge i al for udstrakt grad gør, som de får besked på.

»Tidligere havde man (indenfor ungdomsforskningen, red.) en ret klar forståelse af, hvad risikoadfærd var: Det var adfærd, der var knyttet til kriminalitet, vold, alkohol, stoffer, usikker sex og så videre. Altså en form for utilpasset adfærd, hvor den unge bryder med samfundets normer. Men fordi flere unge oplever stress, pres, spiseforstyrrelser og den slags, er der en diskussion om, hvorvidt vi i dag skal ændre eller nuancere vores forståelse af, hvad risikoadfærd er. Så det ikke længere alene handler om at være utilpasset og bryde med normerne, men i ligeså høj grad, og måske endda i højere grad, handler om at være for opmærksom på at leve op til kravene på en måde, så man får det dårligt,« forklarer forsker og souschef ved Center for Ungdomsforskning, Niels Ulrik Sørensen.

Lagt online 21.06.2018 af Rebecca Marie Væver Johansen

Kontakt forsker

Niels Ulrik Sørensen
nielsus@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2384 6031

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!