Print

Dygtige unge tager 10. klasse på efterskole

Jyllands Posten, d. 19. marts 2013

Af Morten Vestergaard

Det er spild af samfundets penge, når fagligt dygtige unge tager 10. klasse, mener Dansk Industri. Efterskoleforeningen mener, at det er for enkelt kun at se på elevernes karakterer. Mange af eleverne i 10. klasse har karaktererne til at kunne tage en ungdomsuddannelse lige efter 9. klasse.

Hver femte har mere end karakteren otte i gennemsnit fra 9. klasse, og især på efterskoler er der mange fagligt dygtige elever, som tager 10. klasse. Her har knap 36 pct. et gennemsnit, der er højere end otte, og kun 12 pct. har et gennemsnit, der er lavere end karakteren fire. Det viser en analyse, som tænketanken DEA har foretaget, og som KL's magasin, Momentum, bringer i dag.

Ifølge Noemi Katznelson, leder er Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet, er der ikke noget klart svar på, om der er for mange unge med høje karakterer, der går i 10. klasse.

»Det kommer an på, hvad man gerne vil med de unge, altså om de skal kvalificere sig bredere end det, som karaktererne beskriver. Debatten om, at unge skal hurtigere igennem uddannelsessystemet handler i virkeligheden om økonomi - ikke om pædagogik. Vi kan i hvert fald se fra vores undersøgelser, at de unge ikke selv ser 10. klasse på en efterskole som spild af tid,« siger hun.

Læs hele artiklen her

Lagt online 19.03.2013 af Freja Bange Nyboe

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680