Print

DUF: DUF spør' professoren om det gode ungdomsliv

DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, d. 21.11.2023

Af: Anne Sofie Wulff

For nogle unge er der mange barrierer for at dele tanker og problemer, når man mistrives. Det kan nemlig både være skamfuldt, svært at sætte ord på og man kan føle sig forkert, fortæller professor Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

DUF har talt med Noemi Katznelson om, hvorfor det kan være svært som ung at dele sine sårbarheder, usikkerheder og problemer med andre - og hvordan vi kan ændre det. 

DUFs Ungeanalyse 2023 viser nemlig, at mange unge har svært ved at åbne op og dele deres problemer med andre: 25 % svarer, at de ikke har søgt hjælp fra andre, selvom de inden for det seneste år har haft brug for det. En af årsagerne er, at det er svært at række ud til andre.

[...] Samtidig oplever nogle unge meget snævre regler og normer for, hvordan man skal være. Man kan godt have det lidt dårligt, men ikke for dårligt - og det kan gøre det lidt svært for nogle af de unge at række ud til andre. ”De har en oplevelse af, at man ligesom helst skal være sjov og være med, og hvis ikke man kan det, så må man nok hellere holde det lidt for sig selv”, fortæller Noemi Katznelson.

[...] For nogle unge kan fritids- og foreningslivet være stedet, hvor man kan møde nogle, som man kan dele sine udfordringer med. Man kan nemlig få adgang til fællesskaber, som man kan mangle, hvis man fx. har det svært i skolen.

Og nogle gange kan man netop lykkes med at åbne op, når man skifter sammenhæng. At starte til en fritidsaktivitet og få et nyt fællesskab, kan give tryghed og dermed være starten til, at man åbner op, og fortæller om, hvordan man har det - samtidig med, at man får nogle positive fællesskabsoplevelser.

Lagt online 27.11.2023 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere