Print

DR Nyheder: Ungdomsforsker: Vi skaber et angstfuldt uddannelsessystem

DR Nyheder 08.03.2017

08032017_DR_Ungdomsforsker Vi skaber et angstfuldt uddannelsessystem
Foto: Òlafur Steinar Gestsson

Af: Jais Nørgaard

At vælge hvilken uddannelse, man skal starte på, kan næsten sammenlignes med en form for identitetsvalg, og derfor er mange unge bange for at vælge forkert.

- "Der er rigtig mange, der giver udtryk for, at de er usikre på, hvad de skal vælge, og hvad der vil være det rigtige at vælge", siger Noemi Katznelson, der er leder af Center for Ungdomsforskning i Kejser på P1.

Hun ser, at vi er på vej mod et uddannelsessystem, der forstærker frygten for at vælge forkert, fordi det med uddannelsesloftet er blevet sværere at skifte retning. Og jo flere barrierer vi sætter op, jo mere strategisk vælger de unge i forhold til valg af fag og studielinjer.

- "Dermed agerer de i mindre grad ud fra, hvad der dybest set interesserer dem. Man kan frygte, at det afføder en stadig mere angstpræget adfærd i uddannelsessystemet", siger hun.

Noemi Katznelson mener, at man risikerer, at de unge ændrer uddannelsesadfærd i en retning, hvor de udskyder at gå i gang med en videregående uddannelse, fordi de er bange for at vælge forkert:

- "Hvis angsten for at vælge forkert bliver dominerende, så får vi nogle unge, der går i panik, hvis de har den mindste tvivl om studiet, fordi ens valg har så store konsekvenser", siger hun.

Læs hele artiklen på DR's hjemmeside

Lagt online 14.03.2017 af Petrine Fahnøe Kristensen

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!