Print

Danske unge vil studere hjemme

Politiken 22.05.2014

Af Helene Navne og Mie Louise Raatz

Danske studerende har mulighed for at få ophold på verdens fineste universiteter serveret på et sølvfad. Ganske gratis og med SU på lommen. Alligevel er det en træg kamp at få de danske studerende til at rejse ud.

Lars Dencik, professor i socialpsykologi og forsker i unge og familieliv på Roskilde Universitet, har sammenlignet de danske studerendes og unge forskeres lyst til at tage på international udveksling med blandt andet svenske, norske og finske: »Danske studerende og nyuddannede synes i højere grad at være hjemmefødninger.

Det kan skyldes én helt konkret ting: at man i Danmark er ældre, når man når det niveau i sine studier, hvor man er klar at tage af sted, og derfor holder sig tilbage på grund af bolig, barn og kæreste«. Men professoren peger også på en »særlig dansk mentalitet« og et behov for hjemlig tryghed: »I Finland og Norge, som også er små lande, er man mere optaget af at få internationalt udsyn«.

Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet, ser også prioriteringen af det nære. »Behovet for at lægge afstand til mor og far virker ikke lige så stort som tidligere. Nu er de nogle, man gerne vil være i nærheden af«, siger Katznelson.

Læs hele artiklen her

 

Lagt online 02.06.2014 af Mads Ekdahl

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!