Print

Berlingske: Færre i uddannelse: Gymnasiet har sejret sig selv ihjel

Hver fjerde er ikke kommet i gang med nyt studie tre år efter gymnasiet, men udviklingen har flere nuancer.

Ni ud af ti unge går ikke direkte videre til en ny uddannelse efter gymnasiet, og hver fjerde er slet ikke i gang med en uddannelse tre år efter studentereksamenen.

Det viser tal i en ny rapport fra Danmarks Statistik.

[...] Ifølge SMVdanmark ligger den store opgave i at få flere af de unge til at overveje en erhvervsuddannelse, fordi det vil give store gevinster for samfundet. 'Gymnasiet er blevet et automatvalg for de unge', som underdirektøren kalder det.

Debatten om de unges lange pauser efter gymnasiet indeholder dog flere nuancer.

Ifølge professor og centerleder ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Noemi Katznelson, er der en lang række styrker ved, at de unge vælger den længerevarende pause væk fra uddannelsessystemet.

- Man kan faktisk omvendt også sige, at det er i pausen efter gymnasiet, at man lærer alt muligt andet, siger Noemi Katznelson.

- Der er mange unge, der arbejder som ufaglært i den pause. Dermed får de kendskab til andre typer af job, end de måske kommer til senere i livet, siger professoren.

Lagt online 04.06.2024 af Maria Jelonek

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!
Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Lyt til CeFUs podcast: Ungdomsforskning

Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet stiller med denne nye podcast skarpt på ungdomsforskningen. Vi indvier lytterne i de nyeste tendenser i ungdomslivet og vender nogle af de spørgsmål, de rejser. Lyt med når vi gennem podcastens forskellige serier sætter spot på CeFUs forskning, der med et 360 graders perspektiv kommer hele vejen rundt om ungdomslivet.

Læs mere