Print

At være speciel midt i det normale

Kristeligt Dagblad, d. 11.07.2013

Af Lars Henriksen

I bogen " Mellem standardisering og individualisering" beskriver Noemi Katznelson og en række kolleger, hvordan de unges muligheder standardiseres i en individuel tid, især fordi tidsånden i stigende grad er præget af at skulle målrette sig samfundets stadig mere håndfaste krav om faglighed og hurtighed."
De unge tror, de går deres egne veje, men de veje er fælles og styret af, hvad andre forventer af dem, " siger hun.

Det billede genkender Claus Nielsen, studiechef på Københavns Universitet. De fleste unge er i dag styret af tidens ideal om at klare sig godt på arbejdsmarkedet og at nå dertil hurtigst muligt.

Vejen gennem uddannelsessystemet er derfor blevet mere målrettet for flertallet end tidligere, og antallet af sabbatår er styrtdykket. Men det handler ikke om øget ensretning, påpeger han: " Det anses i dag som det fornuftige at blive hurtigt færdigt. Det er det, reglerne tilskynder og det, samfundet efterspørger. Men tidligere var det at bruge mange år på sit speciale en norm, mange fulgte. Der var fordybelsen en dyd, så ensretningen har mere bare flyttet sig, end den er blevet styrket." Spændingen mellem at søge fællesskabet og fastholde det unikke har altid eksisteret.

Læs mere her

Lagt online 22.07.2013 af Poul Simon Rasmussen

Kontakt forsker

Noemi Katznelson
nka@hum.aau.dk
Telefon: (+45) 2068 6680

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!