Print

Videnskab.dk: Dine venner præger dit valg af uddannelse mere, end du tror

Videnskab.dk 14.08.2019

Af: Anne Ringgaard 

Et nyt skoleår er skudt i gang, og hvis du er startet i niende eller tiende, skal du snart til at beslutte dig for, hvad du vil i fremtiden. Gymnasium, erhvervsskole eller noget tredje? Du skal selv vælge. Måske føles det som den vigtigste beslutning i dit liv.
Du overvejer for og imod, så du kan træffe et fornuftigt valg. Du får gode råd fra lærere og studievejledere og måske dine forældre. Du bliver klædt på med info, så du kan vælge det, der er helt rigtigt for netop dig. 

(...)

Mette Pless har i sin forskning interviewet folkeskoleelever i de ældste klasser om, hvad der betyder noget for dem, når de skal vælge, hvad de vil i fremtiden.

»Hvis man vil sætte sig ind i, hvorfor unge vælger de uddannelser, de gør, er man nødt til at forstå, at det ikke kun handler om jobmuligheder, og om hvilken uddannelse der giver mest i løn. Uddannelsesvalget er langt mere komplekst,« fortæller Mette Pless og fortsætter:

»Det handler også om, at man gerne vil gå på en uddannelse, hvor der er en ungdomskultur man kan spejle sig i, hvor der er andre, der ligner en selv, eller nogen man gerne vil ligne. Man søger mod uddannelser, hvor der er mulighed for at folde sig ud som ungt menneske.«

Lagt online 15.08.2019 af Rebecca Marie Væver Johansen

Kontakt forsker

Mette Pless
mep@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2942 7467

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!