Print

Unges usikkerhed koster staten milliarder

Jyllands Posten, d. 11. ferbuar 2013

Af Emma Bech & Bodil Jessen

For en enkelt ungdomsårgang kan det koste mere end én mia. kroner, at en stor del af de unge tager både en studentereksamen og en erhvervsuddannelse.

Gymnasiet ligger øverst i hierarkiet. Men hierarkiet har allerede infiltreret ungdomsuddannelserne. Når man skal beslutte, om krydset skal sættes ved handelsgymnasiet eller kokkeskolen, besluttes det i høj grad ud fra, hvilke valg familie og venner tager, samt hvad der i samfundet vurderes højest. Det mener adjunkt og ungdomsforsker ved center for ungdomsforskning og Aarhus Universitet Mette Pless.

»Når de unge vælger ungdomsuddannelser, vælger de i høj grad ud fra et hierarki, og der er meget, der tyder på, at de gymnasiale uddannelser ligger højere i hierarkiet end erhvervsuddannelserne. Det gør de, fordi samfundet har en tendens til at værdisætte boglige uddannelser over de mere praktisk orienterede.«

Mette Pless mener ikke, at det er mærkeligt, at så mange teenagere er i tvivl om deres karrierevalg, hun tror på, at det især er tidlig vejledning, der kan skubbe de unge i den rigtige retning.

Læs hele artiklen her

 

Lagt online 12.02.2013 af Freja Bange Nyboe

Kontakt forsker

Mette Pless
mep@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2942 7467