Print

Unge tager for mange chancer på arbejdet

Artikel bragt på netavisen 24timer 15. december 2009.

De vil gerne imponere chefen og fremstå effektive. Derfor tager unge for mange chancer på jobbet uden at tænke på de langsigtede skader, viser ny rapport.
 
Unge lader sig ofte presse til at tage chancer på jobbet, fordi det får dem til at fremstå mere effektive over for ledelsen og fordi det tæller på bundlinjen. Det fortæller Mette Lykke Nielsen, ph. d., Center for Ungdomsforskning, CeFu, til Magasinet Arbejdsmiljø.
Hun er en af forskerne bag en helt ny rapport, 'Spænd hjelmen', der går tæt på unges forhold til arbejdsmiljø.

Rapporten er baseret på et pilotprojekt, der består af interviews med 23 unge i alderen 15 til 24 år fordelt på fem forskellige brancher: detailhandel, industrien, hotel og restaurant, plejeområdet og bygge og anlæg.

»De unge, vi har snakket med, ser arbejdsmiljø og sikkerhed som noget, der er deres eget ansvar. Og det med at de nogle gange bliver nødt til at tage chancer, opfatter de bare som et vilkår, de må leve med. De føler, de skal præstere noget, fortæller Mette Lykke Nielsen.

Hun nævner som et eksempel en smedelærling, der fortæller, hvordan han stikker en arm ind i en ' bukkemaskine', der skal bukke metalplader, for at spare et par minutter og dermed få anerkendelse fra sin chef.

En vigtig konklusion i pilotprojektet er, ifølge Mette Lykke Nielsen, at man bliver nødt til at møde de unge på den rigtige måde, hvis man vil have dem til at tænke mere i arbejdsmiljø.  
 
Læs rapporten "spænd hjelmen"

Lagt online 16.12.2009 af Astrid Schrøder