Print

Sådan påvirker eksamenslæsningen dig

MetroeXpress, d. 21. maj 2013

Af Marie Tromborg

Hovedpine og tunge øjne er blot nogle af generne, der følger med, når studerende landet over hiver eksamensbøgerne frem.

Blandt 16-25-årige får knap to tredjedele gener som hovedpine og muskelømhed af at læse til eksamen. Og 35 procent oplever at have ondt i øjnene. De irriterende gener har dog en helt naturlig forklaring.

»Når man læser, drejer øjnene sig sammen mod næsen ved hjælp af de muskler, der er omkring øjnene. Men som alle andre muskler kan øjenmusklerne blive overanstrengte, og når de bliver det, kan man blive træt i øjnene, se dobbelt og få ondt i hovedet,« siger øjenlæge og professor på Københavns Universitet Steffen Heegaard.

Men det er ikke den eneste forklaring på unges gener ved eksamenslæsning. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at studerende presser sig selv endnu hårdere end tidligere.

»Der er kommet større pres på unge i forhold til at skulle klare sig godt. Karakterer har endnu større betydning for unges selvopfattelse end tidligere, og der er kamp om uddannelser og de gode jobs,« siger souschef ved Center for Ungdomsforskning, Camilla Hütters og fortsætter:

»Men den enkelte unge er også meget opmærksom på, at det er deres eget ansvar, om de bliver en succes i uddannelsessystemet.«

Læs hele artiklen her

Lagt online 27.05.2013 af Freja Bange Nyboe

Kontakt forsker

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!