Print

Nordjyske: Det er stadig svært at fylde erhvervsskolerne op

Nordjyske Stiftstidende 19.02.2017

19022017_Nordjyske_ Det er stadig svært at fylde erhvervsuddannelserne
Foto: Michael Koch

Af: Tenna Petersen

Erhvervsskolereformen har endnu ikke gjort erhvervsuddannelserne mere populære blandt unge. Om knap to uger er der deadline for ansøgninger til landets ungdomsuddannelser. Politikere, erhvervslivet og fagbevægelsen håber, at flere vil vælge en erhvervsuddannelse. For Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft, lyder advarslen. Men trods en erhvervsskolereform og politiske tiltag, så er lysten til at gribe hammer, murerske eller slagterkniven ikke blevet større blandt de unge. Tværtimod. Statistikkerne viser, at interessen er dalende.

De unge skal møde fagene tidligere, hvis vi vil have dem til at søge ind på erhvervsuddannelserne, mener erhvervslivet og fagbevægelsen, der nu vil satse på, at folkeskolereformen kan hjælpe med at inspirere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Idéen med et tidligere møde mellem folkeskolelever og erhvervslivet er god, mener lektor ved Center for Ungdomsforskning, Mette Pless. Men det er langt fra nok til at rette op på ansøgertallet til erhvervsuddannelserne, understreger hun og udtaler:

 - "Det er et langt sejt træk, for det er en massiv tendens, der har været til stede gennem rigtig mange år efterhånden. Det er ikke bare det, at man skal inspirere de unge, selvom jeg tror, det er en god idé. Men det er noget, der skal virke i samspil med andre faktorer, der har betydning for, hvordan unge vælger".

Mette Pless understreger desuden betydningen af, hvordan samfundet omtaler erhvervsuddannelserne:

- "Erhvervsskolernes mangel på ansøgere handler i høj grad om, hvordan man samfundsmæssigt har italesat ungdomsuddannelserne. Det har været nærmest en selvfølgelighed, at hvis man vælger en gymnasial uddannelse, så holder man flere muligheder åbne. Mange unge er bekymrede for fremtiden og ser de gymnasiale uddannelser som en form for " forsikring" mod arbejdsløshed", siger Mette Pless.

 Læs hele artiklen på Nordjyskes hjemmeside (abonnement påkrævet)

Lagt online 28.02.2017 af Petrine Fahnøe Kristensen

Kontakt forsker

Mette Pless
mep@ikl.aau.dk
Telefon: (+45) 2942 7467

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!