Print

Når lønnen er en pizza

Weekendavisen d. 20. januar 2012

af Niklas Hessel

Gratis arbejde er i voldsom vækst i Europa. Der er brug for en ny kurs, hvis de unge ikke skal ende som »sigøjnere« på arbejdsmarkedet, mener forskere.

Igen er situationen værst på det stive sydeuropæiske arbejdsmarked.

Men også herhjemme ses opbrudstegn. Ifølge en stikprøve fra Dansk Magisterforening har to ud af tre universitetsstuderende, der har været i praktik, arbejdet ulønnet. En tredjedel forlænger studietiden af hensyn til praktikken og risikerer dermed at stå uden både SU og løn. Nogle - antagelig mere velbeslåede - unge er sågar begyndt at hyre headhunterfirmaer til at skaffe studiejob, fortalte ungdomsforsker Camilla Hutters for nylig i Aarhus Universitets avis: »Det siger lidt om, hvor presset nogle studerende føler sig.« »I Sydeuropa er gratis arbejde i voldsom vækst, og det vil sikkert også ske herhjemme,« vurderer Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

Lektor Jens Christian Nielsen fra Center for Ungdomsforskning , AU, påpeger, at fagbevægelsen har en stor udfordring med at tage hensyn til de unges livssituation i overenskomsterne.

»Er man ung og uden familieforpligtelser, har man det måske godt med mere fleksible regler for arbejdstid. Men fagforeningerne tager ofte udgangspunkt i en hvid mand i fyrrerne, der hedder Jørgen eller Bjarne.« I stedet for at lette rekrutteringen risikerer krisen at udvide afstanden mellem fagforeningerne og de unge. »Hvis man skal gøre sig håb om en ansættelse som kok, kræver det ofte tre måneders ulønnet arbejde for at få noget på CV'et. Det kan være afgørende for unge, der prøver at komme ind på et svært tilgængeligt arbejdsmarked, og i sådanne tilfælde vil fagforeningen ofte komme på konfrontationskurs med den enkelte,« siger Nielsen.

Læs hele artiklen

 

Lagt online 20.01.2012 af Freja Bange Nyboe