Print

Lykken er noget, man vælger og tager ansvar for

Kristeligt-Dagblad.dk, d. 13 juli 2012

Af Morten Mikkelsen og Else Marie Nygaard

"Det var meget følelsesmæssigt at få huen på hovedet, og jeg var både glad og overvældet," siger Signe Marie Marott Bentzen.

På Rødovre Gymnasium har eleverne de seneste tre år talt ned til dagen, hvor deres eksamen skal fejres. Skolen er denne dag et udstillingsvinduefor lykken.

Lektor og forskningsprogramleder Jens Christian Nielsen, Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet, står bag en rapport, der kortlægger ungdomsgenerationens lykke. Han beskriver, hvordan de unge er klar over, at de er børn af et trygt velfærdssamfund, hvor der trods økonomisk krise er relativt gode muligheder for at få en god uddannelse, et job og et godt ungdomsliv. Men samtidig er det en generation, som er vokset op med et mantra om at tage ansvar for egen læring, og som i det hele taget sætter fokus på det personlige ansvar. Også den personlige lykke er på listen over det, de danske unge mener, at de må tage ansvar for. Sådan har det ikke været i tidligere generationer, forklarer Jens Christian Nielsen.

"I forhold til de unge, jeg mødte for 10 år siden, så er de unge i dag mere bevidste om, at de er ansvarlige for deres eget liv, og det er for eksempel kun et meget lille fåtal, som vil sige, at det er 'samfundets skyld'. Det er blevet tydeligere blandt de unge, at man skal illudere, at man er en succes," siger Jens Christian Nielsen.

Læs artiklen her

Lagt online 13.07.2012 af Astrid Schrøder