Print

Langsommelige studerende koster Danmark milliarder

Politiken, d. 13. september 2012

Af Dorrit Saietz

Tre års pause og to års ekstra studietid gør danske unge til halvgamle kandidater. Det skal der rettes op på, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Danske unge giver sig god tid til at gennemføre en uddannelse.

Det koster samfundsøkonomien milliarder, og det har kun gjort en marginal forskel, at politikerne de senere år har forsøgt at opmuntre de unge til at komme hurtigere i gang med studierne ved blandt andet at indføre den såkaldte kvotientregel.

Camilla Hutters er forsker i unges uddannelsesvalg ved Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet. Hun savner, at man inddrager flere faktorer i regnestykket.

»Argumentet er, at de færdige kandidater ikke er produktive længe nok på arbejdsmarkedet. Men hvem siger, de ikke også er produktive under sabbatårene og i deres studiejob?«, spørger hun. »Man kan ikke nøjes med at se på, hvad der sker, efter at man bliver kandidat, det giver ikke hele billedet«, siger hun.

Sabbatår er et nordisk fænomen
Ifølge Camilla Hutters er det primært et nordisk fænomen, at så mange unge holder sabbatår.

»Det skyldes, at vi i de nordiske lande lægger vægt på andre kvalifikationer end uddannelse. Man lægger vægt på at modnes personligt og prøve andre ting af, at rejse og få erhvervserfaring. Den slags udvikler jo også realkompetencer, som man kan bruge senere hen. Rigtig meget tyder da også på, at vore studerende er mere selvstændige end i de lande, hvor man går direkte fra high school til universitetet«, siger hun.

Læs hele artiklen her

Lagt online 14.09.2012 af Astrid Schrøder