Print

Kvinder vælger sikkerhed, mænd går efter success

Jyllands Posten, d. 31. marts 2013

Af Jane Aunsbjerg Villadsen

Rigdom og berømmelse eller ren interesse. Grundene kan være mange, når danske unge hvert år vælger sig ind på en videregående uddannelse. Alligevel kan der spores en generel tendens, når man kigger på baggrunden for de unges uddannelsesvalg: Mens de unge kvinder motiveres af sikkerhed, motiveres de unge mænd af succes.

»Når kvinder ser på deres fremtidige uddannelse og karriere, har de fokus på at minimere risici - og det er faktisk en af grundene til, at kvinder uddanner sig mere end mænd. De oplever, de står mere sikkert på arbejdsmarkedet med en uddannelse,« forklarer Camilla Hutters, lektor ved Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet.

»Samtidig planlægger de deres uddannelses- og karriereforløb meget langt frem og tager også overvejelser om familie og børn med.«

De unge mænd har dog ikke det sammen fremadsyn, når de træffer deres uddannelsesvalg. De motiveres af muligheden for succes og vælger derfor den uddannelse, som giver dem de største muligheder for at gøre karriere. For nogle betyder det også, at de fravælger uddannelsen, hvis de ser større muligheder ved f.eks. at arbejde sig opad i en virksomhed.

»Figurer som entreprenøren og "the selfmade man" tager de unge mænd til sig som billeder på succes. At være en succes betyder bl.a., at man kan realisere sine egne projekter,« siger Camilla Hutters og tilføjer, at børn og familie ikke er en del af de unge mænds fremtidsplaner på dette tidspunkt i deres liv.

Læs mere her

Lagt online 02.04.2013 af Freja Bange Nyboe

Kontakt forsker

Drenge og piger på ungdomsuddannelserne

Drenge og piger på ungdomsuddannelserne

Læs om 2. del af forskningsprojektet Køn og læring. I denne rapport fokuseres der på hvilke eventuelle forskelle der er på dreneg og piger ift læring.

Læs mere om denne rapport