Print

Kristeligt Dagblad: Regionale forskelle på karakterer: Se gennemsnittet i din region

Kristeligt Dagblad 03.07.2018

Af: Kristoffer Kristensen

Gymnasier landet over har nu afholdt de sidste eksaminer, og studentervognskørslen og diverse former for festivitas er så godt som overstået for de nyudklækkede studenter. Tiden er nu til at overveje, om fremtidens sti mon skal gå forbi en videregående uddannelse, og derudover skal den enkelte til at se på, om karaktergennemsnittet mon tilsiger, at man kan komme ind på drømmeuddannelsen. 

Men hvis det viser sig, at dette års studenter måtte få samme karaktergennemsnit som deres forgængere, vil der imidlertid være betydelig forskel på, hvor mange åbne uddannelsesdøre, der vil være. Det kommer nemlig helt an på, hvilken region studenten kommer fra i landet. Det viser tal Danmarks Statistik. Af dem fremgår det, at karaktergennemsnittet for de studerende, som blev færdige i 2017, var højest i Region Hovedstaden, hvor gennemsnittet lød på 7,3.
Lavest var det i Region Sjælland, hvor gennemsnittet var 6,9. De regionale forskelle er dog ikke noget nyt, og de seneste ti år har tendensen netop været, at gymnasieeleverne scorer højere karakterer i Region Hovedstaden og Region Midtjylland sammenlignet med Region Sjælland. 

Derfor kommer tallene heller ikke bag på Tilde Mette Juul, ph.d.-stipendiat ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet. Hun fortæller, at de regionale forskelle i karaktergennemsnittet hovedsageligt kan forklares ved at se på uddannelsesniveauet hos gymnasieelevernes forældre. 

”Der er en meget stærk sammenhæng mellem uddannelsesniveauet hos forældrene og den måde, som deres børn præsterer. Det handler altså ikke om, at eleverne med et lavere gennemsnit er født mindre bogligt stærke end dem med høje karakterer, men i stedet i hvor høj grad man kan få den rette støtte fra sine forældre,” siger hun. 

Lagt online 16.07.2018 af Rebecca Marie Væver Johansen

Kontakt forsker

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!