Print

Karriere er blevet meningen med livet

Kristeligt Dagblad, d. 7.12.2012

Af Marie Louise Hagermeister

Studerende retter i stigende grad deres uddannelse til i jagten på karrieren. For karrierelivet er blevet en selvfølge i vores samfund, og vi har selv ansvar for, at den bliver en succes. Også i krisetider.

Efter fem år med mange lange nætter og intense projektforløb på Kunstakademiets Arkitektskole i København kunne Rasmus Jørgensen i sommeren 2009 kalde sig cand. arch. Og med et 10-tal for afgangsprojektet, et studiejob på den anerkendte tegnestue Henning Larsen Architects og et semesterophold i Berlin med i bagagen troede han, at han havde nøglen til den karriere, han aldrig havde været i tvivl om, at han skulle forfølge.

Men længe efter at sommeren var gået på hæld, alle fra telefonbogen var blevet kontaktet, og vejen til jobcenteret var blevet slidt tynd, havde ingen døre åbnet sig. Ikke engang på klem.

" Det var super frustrerende. Jeg ville bare gerne i gang og finde ud af, hvad det vil sige at være arkitekt. Og når man har brugt fem år på at kvalificere sig og styrke sit cv, så føltes det som et totalt antiklimaks. Jeg søgte i øst og vest, da jeg blev fortalt, at jeg blev nødt til at søge bredt, hvis jeg ville gøre mig nogen som helst forhåbning om at få et job, og alligevel skete der intet. Så min karriere blev i den grad sat på standby." I dagens Danmark, hvor regeringen kommer med udmeldinger som: " Vi ønsker et Danmark, hvor alle deltager i at udvikle vores land, og hvor vi tager os af hinanden. Et Danmark i arbejde...", så bliver livet uden et arbejde en falliterklæring. Selv i krisetider.

...

Hele 53 procent af de nyuddannede står uden arbejde, viser tal fra Akademikernes Centralorganisation fra april 2012. Og de håbløse tal påvirker de unge, der er på vej ud på arbejdsmarkedet, siger lektor Camilla Hutters fra Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet.
" De fleste unge har gennem hele deres uddannelse arbejdet på at få relevant erhvervserfaring, taget ekstra kurser og karriereplanlagt, og så opdager de, at det alligevel ikke er nok, og det skaber stor frustration.
Men de mener samtidig også, at de selv er skyld i det, hvis de ikke får et arbejde.

Læs hele artiklen her

Lagt online 18.12.2012 af Astrid Schrøder