Print

Gratis arbejde er et skråplan

Politiken d. 05.01.2014

Af Signe Aarestrup, Helene Navne og Kjeld Hybel

Ulønnet arbejdskraft er et fænomen i vækst. Politiken har hen over julen kørt en serie om, hvordan unge arbejder gratis i håb om at få foden indenfor i forskellige kreative brancher. Men ulønnet arbejde forekommer også i stigende grad inden for andre brancher. Hvis den udvikling fortsætter, risikerer man, at det får nogle vidtrækkende konsekvenser for arbejdsmarkedet.

Det er en ond cirkel, for de ledige vil gøre, hvad som helst for at komme i nærheden af et job, mener Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening, og jo flere der siger ja til at arbejde gratis eller på dårlige vilkår, des sværere bliver det at få oprettet job på overenskomstmæssige vilkår.

Forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning, Camilla Hutters, ser det som udtryk for en udvikling på arbejdsmarkedet: "De unge oplever et andet arbejdsmarked, hvor man hele tiden skal gøre sig gældende i korte projektansættelser. De stillinger, de typisk får, er mindre regulerede og mindre beskyttede. Hvis det kammer over i, at store dele af arbejdsmarkedet består af usikre ansættelser, hvor man nogle steder ikke får den løn, man reelt har ret til, kommer der nogle nye udfordringer", siger hun.

Læs artiklen her

Lagt online 06.01.2014 af Christine Guldborg Christensen

Kontakt forsker

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!