Print

Frygten for fremtiden gør unge til dydsmønstre

Berlingske, d. 10.01.2013

Af Ulla Gunge Hansen og Flemming Steen Pedersen

Disciplin. Nutidens teenagere er mere lovlydige end tidligere. De frygter, at pletter på straffeattesten vil gøre dem til samfundets tabere.

De ryger på efterskolerne, tager kokain i weekenden, går amok i drukrus på skiture, og så begår de en masse kriminalitet. Det arketypiske billede, som ældre generationer og bekymrede forældre ofte tegner af de unge, er uskønt. Og ja, nutidens unge har da europarekord i druk. Men ellers tér de 15-17-årige sig faktisk en del artigere end dem, der var teenagere for bare få år siden. De indtager færre rusmidler, og så holder flere af dem sig på den rigtige side af loven.

...

Forskningsleder på Center for Ungdomsforskning Noemi Katznelson oplever i sin forskning, at selv de udsatte unge som noget nyt inden for de senere år i høj grad gerne vil ændre deres situation og klare sig bedre i samfundet. Samtidig er de fleste unge i gang med en uddannelse, hvilket også holder dem på den rette side af loven. »Selv om der ikke nødvendigvis sker den store progression med dem i uddannelsessystemet, er de dog i gang. Selv når vi har fat på de unge, som vitterligt er i klemme, fordi de har svært ved at se, hvordan de overhovedet skulle blive en del af noget som helst, så møder rigtig mange af dem troligt op og er relativt disciplinerede,« siger hun.

Læs mere her

Lagt online 11.01.2013 af Astrid Schrøder