Print

For få unge i provinsen vil studere

Jyllands-Posten, d. 21.09.2012

Af Morten Vestergaard

Uddannelse: Kun få kommuner har nået regeringens målsætning om, at 60 pct. af de unge skal få en videregående uddannelse.

Det generelle billede er, jo længere der er til en stor by med et universitet og andre videregående uddannelser, desto færre tager en uddannelse.
I tre kommuner i Nordvestjylland - Holstebro, Skive og Lemvig - skiller de unges lyst til uddannelse sig dog ud. Her vil 55-57 pct. af de unge få en videregående uddannelse.
Ifølge Camilla Hutters, lektor på Center for Ungdomsforskning, Aarhus Universitet, er den beskedne lyst til uddannelse i Udkantsdanmark en selvforstærkende udvikling, som er svær at vende.
»Om unge tager en uddannelse handler bl. a. om, hvorvidt de er opvokset i et miljø, hvor der er en kultur for uddannelse. De steder i landet, hvor der ikke er kultur for uddannelse, skal der meget til, før unge kan se meningen i at videreuddanne sig. Det er blevet til et udkantsproblem, og forskellen vil vokse i takt med, at flere af dem med vidensjob flytter til de større byer. Det er ikke en let ting at løse, for det kræves, at der arbejdes målrettet på at udvikle en kultur for uddannelse også uden for de store uddannelsesbyer,« siger Camilla Hutters.

Læs hele artiklen her

Lagt online 24.09.2012 af Astrid Schrøder