Print

Berlingske: Kvinder gør oprør: »Jeg skal kraftedeme lære at acceptere mig, som jeg er. Alle mine deller og mine tordenlår«

Berlingske 06.12.2017

Af Julie Dalgas

»Det er en kultur, at man skal være slank for at være attraktiv og sund og normal. Det vil jeg ikke finde mig i. Jeg skal kraftedeme lære at acceptere mig, som jeg er. Alle mine deller og mine tordenlår. Vi skal lære at acceptere alle.« Sådan lyder indgangsreplikken fra 35-årige Ida Rud i DR3-programmet »Tykke Ida«, der kørte over de danske tv-skærme sidste måned.

Programmet er et af de seneste eksempler på indslag, der handler om, hvordan flere kvinder på sociale medier viser billeder af deres kroppe med deller, strækmærker og andre »uperfektheder« for at gøre op med det slanke kropsideal.

Opgøret med kropsidealet er samtidig et opgør med en kultur på de sociale medier, hvor mange unge mennesker gennem billeder viser en iscenesat udgave af deres tilværelse frem, fortæller Niels Ulrik Sørensen, der er forskningsleder på Center for Ungdomsforskning.

»De unge lever i dag i en visuel kultur på de sociale medier, hvor der er fokus på billeder og det ydre. De kan manipulere og iscenesætte det ydre på de sociale medier ved at redigere billeder og finde de rette vinkler. Mange unge måler sig selv i forhold til andres iscenesatte ydre, og det kan give en fornemmelse af, at man altid er lidt på kanten af det gode ungdomsliv, fordi de hele tiden ser andres fede liv på sociale medier. De ser også andres kroppe og sammenligner sig med dem. Det er bare vigtigt at huske, at det hele er iscenesat og ikke hele virkeligheden,« siger Niels Ulrik Sørensen.

Læs hele artiklen her

Lagt online 07.12.2017 af Rebecca Marie Væver Johansen