Print

AOH.dk: Nye lederskikkelser

AOH.dk 01.07.2018

Af: Casper Hindse

For et par år siden var der ikke mange, som havde troet, at Ariana Grande skulle lyse op som sin generations store lederskikkelse. Den klejne sangerinde på 25 år fra Florida var dengang mest kendt som en spirende popstjerne med et stort smil og skiftende frisurer. Men dette ændrede sig, da en selvmordsbomber sprang sig selv og flere af sangerindens fans ihjel efter en koncert i Manchester i maj sidste år. Ariana Grande sørgede med sine fans og holdt en støttekoncert. Få måneder senere blev hun et endnu større ikon, da hun optrådte til støtte for ofrene for august-terrorangrebet i Charlottesville i USA. Popsilden var på kort tid blevet et forbillede for de yngre generationer, og for få uger siden indtog hun derfor forsiden af Time Magazine, som satte fokus på, hvem der bliver de kommende generationers lederskikkelser.

- Ariana Grande håndterede de tragiske omstændigheder meget værdigt. Hun trådte frem som en stjerne, der midt i krisen var i øjenhøjde med sine fans, fordi hun gik i dialog med dem på de sociale medier, siger postdoc Louise Yung Nielsen fra Center for Ungdomsforskning og peger på, hvordan sangerindens opførsel aftvang respekt:

- Grande fremstod enormt troværdig, fordi hun havde erfaret tragedien på egen krop. Her er de sociale medier unikke, fordi subjektet bliver dyrket. Sociale medier kan give et billede af en person over tid, og vi kan alle sammen være med til at iagttage en personlig udvikling på Facebook, Instagram eller Twitter. Læser man, hvad Grande skriver lige netop her, så har hun et nærmest apolitisk budskab, der kan virke samlende.

- Ungdommen har altid foretrukket lederskikkelser, der har gjort op med det etablerede, og for tiden ser vi blandt andet et opgør med hele tanken om spin. De unge kræver mere ærlighed og mindre makeup, hvis man for eksempel er model. De sociale medier har skabt en performance-tilgang, der også handler om autenticitet. Så selvom de mennesker, som de nye generationer ser op til, ofte er ekstremt privilegerede, så befinder de sig nu alligevel i nogle sfærer, hvor de kan få ændret synet på vigtige sager, siger Louise Yung Nielsen.

Lagt online 16.07.2018 af Rebecca Marie Væver Johansen

Kontakt forsker

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

Nyt fra CeFU: Nyhedsbrev

En gang i kvartalet udsender vi et nyhedsbrev med information om ny forskning, udgivelser og konferencer. Hvis du gerne vil holde dig informeret om den nyeste ungdomsforskning, så tilmeld dig allerede nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet!